Posted by on Aug 12, 2016 in 2015, Beung NongKod, Landscape architecture Posts, Shma Company Limited, Thailand

How to Blend Nature and Design for Better Living

Article by Mai Nguyen

Burasiri Beuing nong kod is a design for better living, by Shma Company Limited, in Khon Kaen, Beung NongKod, Thailand

Another project by Shma Company was just completed in Khon Kaen, one of the four biggest cities in eastern Thailand. By making good use of topography and other traditional images, the project has enhanced the value of the residential project and made it an interesting destination.

As constantly highlighted in many urban design theories, the importance of public spaces in a residential arrangement is undeniable. A well designed public space fosters a good quality of living. In this project, the Burasiri park is ideally placed at the heart of a residential zone, maximizing its accessibility for its citizens. Moreover, with a unique and interesting landscape design, the park has become an amazing community destination.

Burasiri Beuing nong kod

Burasiri Beuing nong kod. Photo credit: Wison Tungthunya

Design for Better Living

Burasiri Beuing nong kod. Photo credit: Wison Tungthunya

Design for Better Living

The Attraction of Local Specialties

The very first image of this residential project is an amazing design for the entrance: a unique village label that has been applied to the gate design with numerous sophisticatedly overlapping frames like a weaving of steel. This creates a strong yet silky first impression for visitors. Indeed, the design was inspired by one of Thailand’s unique sculptures and is enhanced through a harmonious combination of evergreen shrubs, lighting, and eye-catching color.

This intertwining solid-frame “trick” also creates an interesting visual effect when the sunlight weaves patterns of shadows on the ground.

Burasiri Beuing nong kod. Photo credit: Wison Tungthunya

Burasiri Beuing nong kod. Photo credit: Wison Tungthunya

Burasiri Beuing nong kod. Photo credit: Wison Tungthunya

Burasiri Beuing nong kod. Photo credit: Wison Tungthunya

A Graceful First Introduction Told Through Green Scene and Scent

The park is integrated with different public facilities, such as swimming pools, playgrounds, and a gym, to name but a few. These follow a structural storyline connected by a walking path that follows the changes in topography, creating an interesting experience for users enjoying the landscape design.

Interestingly, the park’s drop off zone is not right next to the entrance gate. Visitors have to walk along the whole length of the park before reaching its starting point and being amazed by the welcoming view of the gym and swimming pools area.

Burasiri Beuing nong kod. Photo credit: Wison Tungthunya

Burasiri Beuing nong kod. Photo credit: Wison Tungthunya

Burasiri Beuing nong kod. Photo credit: Wison Tungthunya

Burasiri Beuing nong kod. Photo credit: Wison Tungthunya

On the road from the entrance gate to the drop-off, visitors can enjoy not only refreshing views created by the plant Cassia Fistula Linn, which is a staple of Khon Kaen, but also an impressive atmosphere created by the sweet-scented flowering plants Citharexylum Spinosum and Fagraea Fragrans.

Burasiri Beuing nong kod. Photo credit: Wison Tungthunya

Burasiri Beuing nong kod. Photo credit: Wison Tungthunya

Burasiri Beuing nong kod. Photo credit: Wison Tungthunya

Burasiri Beuing nong kod. Photo credit: Wison Tungthunya

 A Sporty Environment and Enriching Privacy Experiences

The very first destination of the park is the gym, which is integrated with the modern-shaped swimming pool and a Jacuzzi. The level of this sports area is elevated, not only because it is the main attraction of the park, but also to generate more interesting views for fitness users. The selection of appealing color for the gym reminds visitors of the color concept of the entrance gate. The whole project follows a consistent design language.

By using clear glass for the gym, a comprehensive sport based environment is created for both indoor and outdoor activity spaces. Indeed, the shapes of the gym and the swimming pool are gracefully matched, establishing an interesting place for “keeping fit”.

Connected with the swimming pool, but isolated in an “under the tree” space at one edge of the pool, the Jacuzzi is definitely a nice place to relax and enjoy a massage.

One of the most interesting points of the gym area design is the reasonable use of level changes and the arrangement of its components with privacy as a priority. Users can experience socially exciting spaces or private and peaceful spaces, all at the same place.

Burasiri Beuing nong kod. Photo credit: Wison Tungthunya

Burasiri Beuing nong kod. Photo credit: Wison Tungthunya

Creating Harmony with Nature

The second stop in the park is the gathering area, with its unique design of resting benches inspired by fish traps, also a familiar image of Thai culture.

The design of the benches also follows the concept of the entrance gate, with an outstanding look that still embraces the surrounding shrubs and walking path. However, there might be a question about users’ comfort when using the color black and a rough surface in a tropical area such as Thailand.

Blending Nature and Play

Last but not least in the journey of exploring the park is a playground surrounded by artificial grass mounds. For children, this design creates a feeling of blending in with nature; the selection of plants that bloom yellow in late spring also enriches the experience of landscape design in time.

Burasiri Beuing nong kod. Photo credit: Wison Tungthunya

Burasiri Beuing nong kod. Photo credit: Wison Tungthunya

Burasiri Beuing nong kod. Photo credit: Wison Tungthunya

Burasiri Beuing nong kod. Photo credit: Wison Tungthunya

In comparison with the appealing design of the gym area, the language used in the final two destinations seems to make them complement each other and try to become part of the surrounding nature. The intention here is to emphasize the main role of the fitness area while making the landscape story of the whole park more comprehensive and easy to follow and remember.

Burasiri Beuing nong kod. Photo credit: Wison Tungthunya

Burasiri Beuing nong kod. Photo credit: Wison Tungthunya

In general, comprehensively integrating the soft landscape and the hard landscape, together with selecting a reasonable color scheme, creates an attractive community space with an interesting story about a modern lifestyle connecting to culture and nature in a residential area. Indeed, the landscape designer is sometimes similar to a storyteller, telling the story of space arrangement and the harmonious combination of manmade and natural elements.

What do you think of this project? Let us know in the comments below!

CLICK TO COMMENT

Burasiri Beuing nong kod. Photo credit: Wison Tungthunya

Burasiri Beuing nong kod. Photo credit: Wison Tungthunya

Burasiri Beuing nong kod. Photo credit: Wison Tungthunya

Burasiri Beuing nong kod. Photo credit: Wison Tungthunya

Full Project Credits For Burasiri Beuing nong kod :

Project Name: Burasiri Beuing nong kod
Landscape Architect: Shma Company Limited
Project Team:
Design Director: Yossapon Boonsom
Senior Landscape Architect: Worawe Jamsomboon
Landscape Architect: Piyawut Koomsiripithak
Horticulturist: Pornsiri Rodkul
Client & Developer: Sansiri
Architect: DB Studio
M&E: VGroup
C&S Engineering: Site83
Site Area: 18,990 square meters
Completion Year: 2015
Location: Khon Kaen, Beung NongKod, Thailand
Photography Credit: Wison Tungthunya
Landscape Budget: 7.08mb

Recommended Reading:

Article by Mai Nguyen

Jewelry-District-Public-Realm
Article by Erisa Nesimi The innovative design of t…
avatar

LAN

Landscape Architects Network is here to help you get involved, stay connected and inspire you to love your outdoor environment.
avatar

Explore Landscape Architects Network