Fontys University of Applied Sciences Provides The Perfect Campus Escape

Article by Amrita Slatch  – A review of Fontys University of Applied Sciences by Mecanoo, in Eindhoven, Netherlands.

We all wish to study at an institute that gives us a very inspiring ambiance to study in. And usually, it’s the campus area that provides for such thinking. But one always wonders; what are the nuances that help shape such spaces? Spaces that not only make students feel stimulated with ideas but also make the entire process enjoyable to come to. One such institute in the Netherlands has just done exactly that. Let’s find out how it’s done at the Fontys University of Applied Sciences.

Fontys University of Applied Sciences. Photo courtesy of Mecanoo

Fontys University of Applied Sciences. Photo courtesy of Mecanoo

Fontys University of Applied Sciences

The Boring Parking Lot

Earlier, the entrance to this institute was through a parking lot. It was realized that due to this, the space became very inactive and quiet. Not much like what an institute should be! This gave rise to a need for renovation and extension of the existing building which connected the indoor and outdoor spaces for the students and staff to meet, interact and network.

Fontys University of Applied Sciences. Photo courtesy of Mecanoo

Fontys University of Applied Sciences. Photo courtesy of Mecanoo

The Idea of Connecting Links, by Mencanoo

A landscape and urban design firm, “Mencanoo”, founded in Delft, took over the responsibility of providing the students of Fontys with a campus they would love to come to. They proposed the idea of shifting the parking lot towards the south edge of the property and in the middle, running 3 major paths or “connecting links” as they would call it, which tie the institute building to the adjoining residential area. The design of each of the pathways followed a similar design language but with different contexts.

Fontys University of Applied Sciences. Photo courtesy of Mecanoo

Fontys University of Applied Sciences. Photo courtesy of Mecanoo

Fontys University of Applied Sciences. Photo courtesy of Mecanoo

Fontys University of Applied Sciences. Photo courtesy of Mecanoo

The Semi-Formal Space

The main institute building expands into an area where indoor and outdoor spaces meet with cobblestone flooring that defines this space. Seating areas designed in hardwood make for an excellent, comfortable choice for students and faculty to sit for casual and formal discussions. This space basically acts like an extension of the main building into the open, with flowering plants and sedges that mellow the ambiance of the space.

Fontys University of Applied Sciences. Photo courtesy of Mecanoo

Fontys University of Applied Sciences. Photo courtesy of Mecanoo

The Exciting Amphitheatre

As one walks ahead onto the pathway that is executed in concrete paver blocks with white stone edging, in the background, an amphitheater is placed overlooking the lawn and the meandering pathway. Adding an amphitheater in institutional settings tends to increase the visibility of things that move around the campus, also becoming spaces for students to revel and celebrate events in.

Fontys University of Applied Sciences. Photo courtesy of Mecanoo

Fontys University of Applied Sciences. Photo courtesy of Mecanoo

The Green Heart of the Campus

The center or the heart of the campus at which the 3 pathways meet has a seating area surrounded with an array of flowering plants and sedges. These act as walls, forming private and semi-private spaces that shy away from the reveling amphitheater and provides for a much quieter space so students can read or study. Adjoining the heart of the campus, one will encounter a group of nine well-shading trees planted very close together, forming a grove which becomes a nice place to relax during harsh summer days.

Fontys University of Applied Sciences. Photo courtesy of Mecanoo

Fontys University of Applied Sciences. Photo courtesy of Mecanoo

The Casual End

And finally, when the pathway ends at the residential area amidst more seating options and more shade-providing trees, one realizes that they have moved from a semi-formal environment to a more casual one. This space thus invites more interaction amongst students while enjoying the natural beauty around that is filled with elm, birch, maple and oak trees.

Fontys University of Applied Sciences. Photo courtesy of Mecanoo

Fontys University of Applied Sciences. Photo courtesy of Mecanoo

The Indistinct Transition of Spaces

It is very important to note that the movement across the campus is changing from a semi-formal space at the main institute building to a casual space at the residential area. And this transition of spaces happens so fluidly one may not realize it initially, but it definitely is a key ingredient in making the design very efficient and providing for a visual and a spatial overhaul. One may wonder how this transition is done so fluidly.

Fontys University of Applied Sciences. Photo courtesy of Mecanoo

Fontys University of Applied Sciences. Photo courtesy of Mecanoo

And the answer simply lies in the use of a very subtle landscape materials pallette, with mostly greys and whites used for the paving, shades of brown used for seating and planting curbs, to sedges that offer delicate hints of white, purple and red. The subtlety of all this is broken by a dash of yellow daisies and the elm tree with its seasonal variations in color.

The Perfect College Getaway!

The best way to make a campus alive and thriving is by designing spaces that invite students to connect and network. The Fontys University of Applied Sciences has done just that by incorporating seating areas rightly designed for every situation that may arise in an educational institute like festivals, gatherings, study groups and so on.

Fontys University of Applied Sciences. Photo courtesy of Mecanoo

Fontys University of Applied Sciences. Photo courtesy of Mecanoo

The best effort put forth was with the idea of shifting the parking lot to the edge of the campus and forming the green heart of the campus with a very well-maintained landscape design. The idea of forming connecting links also helps in resonating the idea of a modern educational environment with no need of four walls but just a very well-shading tree.

Fontys University of Applied Sciences. Photo courtesy of Mecanoo

Fontys University of Applied Sciences. Photo courtesy of Mecanoo

To anyone who wishes to design a perfect college getaway needs to surely visit this campus and feel the rich environment themselves. The amphitheater, the grove, the pathways all might even make you wish that you had such spaces in your campus too.

Have they been successful in their attempt to enliven the campus environ? Does landscape play a key role in elevating the ambiance of institute campuses from a formal to a fun-filled one? Was your institute campus as inspiring as this? Share your thoughts and comments below.

CLICK TO COMMENT

Fontys University of Applied Sciences. Photo courtesy of Mecanoo

Fontys University of Applied Sciences. Photo courtesy of Mecanoo

Full Project Credits For Fontys University of Applied Sciences :

Programme: 8,000 m2 renovation and 1,000 m2 extension of the R3 building with two lecture halls (130 and 144 seats), class rooms, a variety of learning spaces, meeting spaces, media library, coffee bar, interior design and campus landscaping
Project Name:
Fontys University of Applied Sciences
Location: Eindhoven, Netherlands
Date of Construction: 2014
Size: 9000m2
Client: Fontys Hogescholen, Eindhoven
Designed by: Mecanoo
Structural engineer: Bartels ingenieursbureau, Elst
Mechanical engineer: K&R Consultants, Apeldoorn
Building physics consultant: MobiusConsult, Delft
Wayfinding and identity Silo: Den Haag (European Design Award 2015)

Recommended Reading:

Article by Amrita Slatch

buffalo-niagara-medical-campus
Article by Aybige Tek - Buffalo Niagara Medical Ca…
mulit-cover
Article by Sophie Thiel - We take a moment to reca…
avatar

LAN

Landscape Architects Network is here to help you get involved, stay connected and inspire you to love your outdoor environment.
avatar