TwitterRssFacebook

Posted by on Apr 12, 2016 in 2015, Landscape architecture Posts, Phuket, Shma Company Limited, Thailand

Awesome Roof Top Landscape Design in Thailand

Article by Irmak Bilir

The Deck (Patong Beach), by Shma Company Limited, in Phuket, Thailand

Who wouldn’t want to spend their vacation in a residence that has a fascinating roof garden with a fantastic swimming pool? Our guess: No one.

The Deck Condominium is a low-rise residential development designed by Shma, very near to Patong Beach. It is located in one of the most popular tourist destinations in the southern part of Thailand. Visitors are attracted by the clear, blue skies and white sand beach, as well as the many aquatic activities, which include snorkeling and speed boating. The Deck’s location allows guests to access all the amenities of this vacation resort, but it also has some special qualities of its own.

Roof Top Landscape Design

The Deck project. Photograph Credit:  Wison Tungthhunya

The Deck project. Photograph Credit: Wison Tungthhunya

Singing the Blues

Blue is the dominant color in The Deck’s architectural design. It is most prevalent on the balconies, making them compatible with the perfect view of the sky and the sea. The use of blue is inspired by the natural geography of the site, which is embraced by mountains and the unique landscape that suggests Phuket’s natural identity. This inspiration continues through to the landscape architecture, which utilizes the natural beauty of the area to create a relaxing environment for residents. In addition, the project has two big swimming pools that contribute to this blue harmony.

The Deck project. Photograph Credit:  Wison Tungthhunya

The Deck project. Photograph Credit: Wison Tungthhunya

The Deck project. Photograph Credit:  Wison Tungthhunya

The Deck project. Photograph Credit: Wison Tungthhunya

The Perfect View from the Roof Terrace

The roof terrace of The Deck includes a 28.8-meter swimming pool that is the most outstanding part of the project. The seventh-floor terrace opens up to a 180-degree view of the surrounding landscape and is carefully positioned to be oriented toward the sea and the infamous Patong Beach. In order to achieve this, the railings along the rooftop are depressed to allow for undisrupted views from the wooden deck.

The Deck project. Photograph Credit:  Wison Tungthhunya

The Deck project. Photograph Credit: Wison Tungthhunya

The Deck project. Photograph Credit:  Wison Tungthhunya

The Deck project. Photograph Credit: Wison Tungthhunya

The Deck project. Photograph Credit:  Wison Tungthhunya

The Deck project. Photograph Credit: Wison Tungthhunya

Glazing is used instead of the railings, so while the visitors are swimming, they can feel like they are hanging in the perfect, blue sky with a beautiful view. It must be so relaxing! The sunbeds and seating elements are embellished with small rocks, especially along the edges of the roof. The planting is designed on some raised concrete elements, and on the back side of some of the sunbeds there are smaller planting areas whose shape is inspired by the natural identity of the area.

The Entrance

Impressed by the rooftop terrace? Don’t let that overshadow the rich design of the Deck’s entrance. The overall landscape is designed to be encircled by various green mounds and the shade of tall trees planted along the winding walkway, resembling the natural scouring of waterways. The walkway is gradually elevated through the luscious green mounds, which roll from side to side until they finally converge on a 50.5-meter swimming pool. The pool has an organic shape that follows the building’s length and infiltrates into the private balconies of each residence, allowing residents to conveniently use the pool.

The Deck project. Photograph Credit:  Wison Tungthhunya

The Deck project. Photograph Credit: Wison Tungthhunya

The Deck project. Photograph Credit:  Wison Tungthhunya

The Deck project. Photograph Credit: Wison Tungthhunya

Tiny fountains are disposed in the shallow part of the pool, making underwater seating possible. A big plant island graces the middle of the pool, and the same small rocks found on the rooftop are used here for drainage and decoration. The daybeds provide a comforting view of the pool and the nearby barbecue area, which caters parties in the evening.

The Deck project. Photograph Credit:  Wison Tungthhunya

The Deck project. Photograph Credit: Wison Tungthhunya

The Deck project. Photograph Credit:  Wison Tungthhunya

The Deck project. Photograph Credit: Wison Tungthhunya

The outdoor design harmonizes with the Deck’s interior design. The exterior walkway between buildings is connected to the communal area, inviting residents to come outside and relax. The lobby and the fitness room also offer views of the garden.

All in all, the Deck’s landscape design is a nice reflection of the natural identity of Phuket. With its inviting blue color scheme, fascinating swimming pools, and wonderful view, it is a residence that makes people want to stay forever.

Would you like to visit? Let us know in the comments below!

Go to comments

The Deck project. Photograph Credit:  Wison Tungthhunya

The Deck project. Photograph Credit: Wison Tungthhunya

Full Project Credits For the Deck (Patong Beach):

Project Name: The Deck (Patong Beach)
Location: Phuket, Thailand
Landscape Architecture: Shma Company Limited
Design Team:
Design Director — Prapan Napawongdee
Landscape Architect – Tarntip Tantprasert
Horticulturist — Pornsiri Rodkul, Wimonporn Chaiyathet
Construction Completion: 2015
Landscape Area:
Ground Floor — 3,980 square meters

Sign up HERE!

Sign up HERE!

Roof Top — 970 square meters
Client & Developer: Sansiri PCL
Architect: Somdoon Architects Co., LTD
M&E : V. Group Engineer
C&S Engineering :
Project Type: Residential
Photograph Credit: Wison Tungthhunya

Recommended Reading:

Article by Irmak Bilir

Article by Win Phyo Here's a list of 10 projects that put sustainability at the forefront of Landscape Architecture. “Sustainability” -- boy, have we heard this word a lot over the past 10 years! But it is more than just a buzzword. In fact, the issues surrounding sustainability have provided…
KALA - Playground and green space in Berlin-Friedrichshain
Article by Moreira Filho KALA - Playground and Green Space in Berlin-Friedrichshain, by Rehwaldt LA, Dresden, Berlin, Germany. There is no time to have fun. Squares are supposed to be places where fun flows naturally. Almost all the projects of squares are directed to teenagers and adults. But what about…
avatar

LAN

Landscape Architects Network is here to help you get involved, stay connected and inspire you to love your outdoor environment.
avatar