TwitterRssFacebook

Posted by on Jan 14, 2017 in 2011, Bangkok, Landscape architecture Posts, Shma Company Limited, Thailand

Blocs 77 | How to Create a Landscape Design Without a Landscape

Article by Eleni Tsirintani – A review of the Blocs 77 Condominium project, designed by Shma, in Bangkok, Thailand.

Sometimes the given limitations of a project are hard to cope with. In the case of Blocs 77 Condominium project, that meant 5,244 square meters, 467 residential units, compulsory construction of a six-meter-wide fire engine route, parking lots on the ground level, a high-rise building, and the city of Bangkok, Thailand.

Taking into account all of the above, the landscape architecture firm Shma had to come up with a landscape design to address the needs of residents, connect the condominium Blocs 77 with its surroundings, and create a connection between the condominium garden and the adjacent canal.

Bloc 77. Photo credit: Mr. Wison Tungthanya

Blocs 77. Photo credit: Mr. Wison Tungthanya

Blocs 77

If you wonder how much harder this could get, consider also the likelihood of flooding during the rainy season.

Blocs 77 is a vivid example of how to work with restrictions and turn them into advantages in order to create new spaces and places filled with opportunities and open to experiences. It is one of the many projects that Shma has developed recently.

Shma is an up-and-coming, dynamic landscape firm that has contributed a lot to the contemporary landscape architecture of Thailand.

For further projects by Shma, check the following Landscape Architects Network articles:

Bloc 77. Photo credit: Mr. Wison Tungthanya

Blocs 77. Photo credit: Mr. Wison Tungthanya

The Tree Canopy Metaphor

The tree canopy has been used as a metaphor to adapt vegetation in the horizontal and vertical sense. Expanding the concept of canopy toward every available dimension has an ecological aspect, as well.

The built volume dominates its overall tight site and neighbors. The compact building increases heat and glare reflecting from the condominium into the surrounding context. The landscape intervention softens the impact of the new high rise with the use of extended hanging planters on every floor.

The design approach brings nature closer to the inhabitants of Blocs 77, maximizes the area of green spaces, and minimizes the impact of the heat and glare that the building façade could cause.

Bloc 77. Photo credit: Mr. Wison Tungthanya

Blocs 77. Photo credit: Mr. Wison Tungthanya

Site Location

The location of Blocs 77 places the intervention between two areas of public interest.
There is the adjacent, peaceful area of the canal on one side. This is a special ecology in terms of vegetation, as well as the water level variations that demand a careful handling of the area toward the canal. On the other side is a busy street, with traffic congestion all day and an area full of shops, houses, and a shopping mall.

Bloc 77. Photo credit: Mr. Wison Tungthanya

Blocs 77. Photo credit: Mr. Wison Tungthanya

In order to improve the area in front of the condominium entrance, the design team has placed a fence within two meters of the site boundary. This creates a green buffer zone in front of the project that protects the entrance from the street and creates a welcoming frame for residents and visitors.

Shma has approached the transition between public and private spaces with great success in other projects, as well. To learn more, check out the Landscape Architects Network article: “How a Narrow Piece of Land Evolved Into a Luxurious Project”.

Bloc 77. Photo credit: Mr. Wison Tungthanya

Blocs 77. Photo credit: Mr. Wison Tungthanya

On the other side of the complex lies the canal, which requires a different design approach. A garden has been developed along the water’s edge to create a sense of continuity and allow for interesting views toward the water. The species selected for the planting scheme are adequate for water-edging planting. In order to protect the new plants from the rise of the water level, all planting beds have been placed higher than the initial ground level.

An extended deck surface accommodates relaxation and seating areas in the garden. The deck surface unfolds toward the planted areas and forms fixed seats under the shade of trees.

Bloc 77. Photo credit: Mr. Wison Tungthanya

Blocs 77. Photo credit: Mr. Wison Tungthanya

The Water’s Presence

The adjacent canal creates a sense of fluidity and underlines the presence of nature in the project. These merits expand within the site boundaries, where water is also present in different forms and functions.
A linear water feature invites the visitor toward the complex entrance. The water is surrounded by lush yet thoroughly organized vegetation. Geometric surfaces paved with dark gravel pay tribute to Oriental gardens and still maintain a contemporary character.

Bloc 77. Photo credit: Mr. Wison Tungthanya

Blocs 77. Photo credit: Mr. Wison Tungthanya

Blocs 77. Photo credit: Mr. Wison Tungthanya

Blocs 77. Photo credit: Mr. Wison Tungthanya

Swimming Pool oh 5th Floor

There is a swimming pool on the fifth floor for the complex residents. The pool water is light blue and inviting. One can enjoy different spatial qualities related to water, such as a spa pool, a play pool, and the pool terrace, which is also slightly submerged into the water. The pool paving expands toward the adjacent areas, maximizing its size. All these variations are accommodated under one single water surface. This is what makes the pool look wide and is a dominant element on the terrace.

The adjacent pool planters bring nature even closer to the inhabitants and form shaded and protected spaces for relaxation and socializing.

Bloc 77. Photo credit: Mr. Wison Tungthanya

Blocs 77. Photo credit: Mr. Wison Tungthanya

A Recovering Landscape

Landscape projects such as this make it obvious that there is a landscape everywhere — no matter what the urban density is, how many restrictions there are, or how hard it may seem to make things work.

The economic circumstances, the rapid expansion of cities, and the urge to accommodate more amenities in less space has become the new challenge for landscape professionals. We have come to an era in which our scope of work is not only about handling and designing landscape, but about having to invent landscape, as well.

Fortunately, new technologies such as green roof infrastructure or green wall planting make it feasible to develop landscapes in places where it would not have been possible before.

CLICK TO COMMENT

Bloc 77. Photo credit: Mr. Wison Tungthanya

Blocs 77. Photo credit: Mr. Wison Tungthanya

Full Project Credits For Blocs 77 Condominium:

Project Name: Blocs 77 Condominium
Location: Sukhumvit 77, Bangkok, Thailand
Landscape Architect: Shma Company Limited
Project Team:
Design Director – Yossapon Boonsom
Associate – Kantaya Kiatfuengfoo
Client & Developer: Sansiri PCL.
Photograph Credit: Mr. Wison Tungthanya
Site Area: 5, 244 sq. m
Building Scale: 28 Storey Building.
Design Year: 2008
Period of Construction: 2010-2011

Recommended Reading:

Article by Eleni Tsirintani

Today we take a closer look at durable materials and explore six industrial projects involving wear-resistant products. Wear-resistance is a common desire for most companies. They want their supplies, products, and manufacturing equipment to resist any wear, rust, and corrosion that occurs. With wear-resistant products made by companies like AJ…
Article by Jeanne Connolly - We explore 10 cities that are reinventing their relationship with nature and creating better places to live.  Over the past decade an environmental movement has taken over the world in an attempt to restore the natural environment and prepare for the extreme effects of climate change.…
avatar

Eleni Tsirintani, writer

Eleni is a true professional, working as a landscape architect in Greece and contributing excellent, high-quality articles to LAN on a regular basis.Her insights and attention to detail make for a credible and enjoyable reading experience.
avatar