TwitterRssFacebook

Posted by on Jun 14, 2016 in 2013, Boston, Landscape architecture Posts, Massachusetts, United States

How this Excellent Design Brought Landscape to Art

Article by Lidija Šuster

MassArt Residence Hall, by Ground Inc., in Boston, Massachusetts, USA

Before developing any design, landscape architects are always faced with unavoidable questions that are crucial for the success of the project. Who will be using that space? Where is it located? What kind of people are most likely to come there? You probably have guessed some of these questions, and there are a lot more I did not mention.

All of this brainstorming is a natural part of the creative process that happens during designing, and the more you do it, the more it is worth it in the end. Taking this fact as a guiding star, the Ground Inc. designers managed to confidently invent a new landscape for the country’s only free-standing public college of art and design. After intense social research, which included student focus groups and numerous meetings, the final design came out. While spatially expressing the artistic spirit of the college, MassArt Residence Hall simultaneously provides a comfortable place for student’s favorite activities and brings a cohesive identity to the space.

MassArt Residence Hall

MassArt Residence Hall. Photo Credit: Ground Inc.

ASLA 2015 Professional Honor Award, Residential Design Category. MassArt Residence Hall by Ground Inc. Photo Credit: Christian Phillips

A Place for Gathering

Keeping in mind that the users of the site are mostly students, the main task of the design was creating a place for gathering. Young people like to socialize and “hang out”, so this landscape is providing the right thing. Of course, this is not just an ordinary place for sitting or for meeting someone, it goes a little beyond the classic shapes of benches and paving.

Respecting the need for socialization, the designers brought people the neccessary space for gathering, but in an extraordinary way. With a corrugated form, the seating is divided into areas for full class congregations, smaller groups, couples, and individuals.

MassArt Residence Hall. Photo Credit: Ground Inc.

ASLA 2015 Professional Honor Award, Residential Design Category. MassArt Residence Hall by Ground Inc. Photo Credit: Chuck Choi

These specially shaped seatwalls – which undulate in plan and section – act like a concrete fence for the elevated planted areas. This waving shape offers various seating options at different levels of height, which makes this space even more dynamic. Although the seatwalls are made from custom precast concrete, the surface seating area is, in certain parts, transformed into wooden benches. The horizontal wooden planks vary in width and they are randomly interrupted with glowing planks, which contribute to the enrichment of the overall experience.

MassArt Residence Hall. Photo Credit: Ground Inc.

ASLA 2015 Professional Honor Award, Residential Design Category. MassArt Residence Hall by Ground Inc. Photo Credit: Chuck Choi

The Bird’s-Eye View

For the site’s specific location in a highly urban part of Boston, the design needed to be outstanding in order to become frequently visited. Taking into consideration that MassArt fronts onto Boston’s “Avenue of the Arts”, this small landscape is in the center of attention. Not only is it visible from the inside of the Residence Hall, but also from many neighbouring high buildings.

MassArt Residence Hall. Photo Credit: Ground Inc.

ASLA 2015 Professional Honor Award, Residential Design Category. MassArt Residence Hall by Ground Inc. Photo Credit: Christian Phillips

MassArt Residence Hall. Photo Credit: Ground Inc.

ASLA 2015 Professional Honor Award, Residential Design Category. MassArt Residence Hall by Ground Inc. Photo Credit: Christian Phillips

From the bird’s-eye view, the paving pattern harmoniously follows the shape of the planters and benches. This view is even more enchanting during the evening or night, when the glowing planks of the benches come into play with their magic. Those details are powerfully forming a unique visual identity for the space, as the lights are always welcome in any landscape, especially in unusual forms like this.

Solving Problems “Like a Boss”

Just like the location of MassArt Residence Hall is specific on the ground, it is also specific underground. The case here is that multiple branches of the South Charles Relief Sewer cross under the site, so there were certain limitations during designing. The designers had to think about leaving enough space for the difficult turning radii and geometries of the Vactor 2100 service truck. Keeping in mind that the area is pretty small, that meant more space for paving, and less space for plants.

The problem was solved in hardscape, by designing a smart pattern in paving. Considering that the green areas are arranged in patches, this pattern acts like a shadow that either follows the planters and benches, or continues to draw their shapes on the ground. In this way, that extra space for truck is “concealed” with strong-coloured pavement that contrasts with the light-grey base, creating an impression of a fuller space. Additionally, the landscape is connected to the adjacent road, turning it into a wonderful space that is friendly both for pedestrians and cars.

MassArt Residence Hall. Photo Credit: Ground Inc.

ASLA 2015 Professional Honor Award, Residential Design Category. MassArt Residence Hall by Ground Inc. Photo Credit: Chuck Choi

Power of Plants

As we all know, plants are a mighty tool in the hands of a landscape architect. Plant species comes in all shapes and sizes, and it is our job to find the perfect match for a given space. The choice of plants for this project was a clever move for accomplishing the desired atmosphere in accordance with the hardscape. The role of planting is to emphasize the power of nature, as well as to create a desired sense of intimacy for the users.

MassArt Residence Hall. Photo Credit: Ground Inc.

MassArt Residence Hall. Photo Credit: Ground Inc.

Flowering perennials combined with ornamental grasses follow the undulating edges of seating areas, thus providing the movement in the space. The perennials and grasses used were cleverly selected by their colors, mostly a combination of purple (Salvia – sage) and yellow (Achillea filipendulina – fernleaf yarrow, and Alchemilla mollis – lady’s mantle). Those two colors are known as complementary colors, or opposite colors in the color wheel – they intensify each other, giving a harmonious impression to observers.

Behind these colorful stripes, the evergreen cores are emerging (Prunus laurocerasus – common laurel). They are occasionally punctuated with lit-up shadwood trees (Amelanchier), which don’t break any visual connections. Another plus for the design is keeping an existing Acer saccharinum (silver maple) at the site, protecting and emphasizing it with a designed benchform.

MassArt Residence Hall. Photo Credit: Ground Inc.

ASLA 2015 Professional Honor Award, Residential Design Category. MassArt Residence Hall by Ground Inc. Photo Credit: Chuck Choi

Summing up all the elements of this plaza, we’re coming to the conclusion that you don’t need to have a large space and crazy-high budget in order to make someplace celebrated. The 2015 ASLA Awards Jury said enough: “You can’t compare it to the financial resources available for a private residence. Nevertheless, the design concept survives despite the constraints of budget.

Thinking about the climate conditions which prevail in New England, it’s obvious that winter plays a major role in student’s lives, as well as night. For that, the design is all about light, artistic form, and evergreen planting which provide a beautiful visual experience 24/7, all year-round.

What do you think about this design? Is it perfect for its purpose? Or are there any other problems that weren’t solved? Tell us in the comments!

Go to comments

MassArt Residence Hall. Photo Credit: Ground Inc.

ASLA 2015 Professional Honor Award, Residential Design Category. MassArt Residence Hall by Ground Inc. Photo Credit: Ground Inc.

Full Project Credits For MassArt Residence Hall:

Project Name: Massart Residence Hall
Location: Boston, Massachusetts, USA
Year: 2013
Designers: Ground Inc.
Client: Massachusetts College Of Art And Design / Massachusetts State College Building Authority
Architect: Add Inc.
Civil Engineer: Nitsch Engineering
Lighting Designer: Lam Partners
Structural Engineer: Odeh Engineers
Irrigation Design: Irrigation Consulting
General Contractors: Suffolk Construction
Landscape Contractors: Valleycrest
Construction Manager: Daedalus Projects
Precast Concrete: Northern Design Precast
Pavers: Whitacre Greer, Stepstone
Brick: Whitacre Greer
Trench Grates: Iron Age Designs
Light Columns: Hess, Selux
Light Up-lights: Targetti
Custom Benches: Design Communications Ltd.
Trash And Recycling Receptable, Bicycle Rack: Landscape Forms
Awards: Asla Honor Award (2015)

Recommended Reading:

Article by Lidija Šuster

Article by Sophie Thiel We take a closer look at landscape architecture in North America that also makes for great tourist destinations. Every person interested in the field of landscape architecture knows and wants to see prestigious projects such as The Highline when visiting New York City or newly hyped…
Anchor Park
Article by Irmak Bilir Anchor Park by SLA/Stig L. Andersson, Malmö, Sweden. Anchor Park is located in the middle of a new urban neigborhood built at the former industrial estate and port area of Västra Hamnen in Sweden's coastal city of Malmö. The park has a patchwork character and uses the…