TwitterRssFacebook

Posted by on Jun 25, 2015 in 2015, BO – Landscape Architects, Israel, Landscape architecture Posts

Rakafot School Put Environmental Concerns at the Forefront of Education

Rakafot School, by BO Landscape Architects and KNAFO KLIMOR ARCHITECTS, in Kiryat Bialik, Israel.

The Rakafot School is a project of BO Landscape Architects in Kiryat Bialik, a city in Israel’s Haifa District. This project was designed with the idea of reducing environmental impact and combining the lightness and diversity of nature, not only in the design but in the structures, too. From organic shapes to color palettes, the architects intended to give the kids a closer look at the environment by creating an outdoor space where they could play and learn.

The Rakafot School is a pilot project of Israel’s Ministry of the Environment. The main idea is to produce a line of ecology-oriented construction for the future so that environmental education will be an essential component of new schools in Israel. Awareness and preservation of the environment, efficient use of resources, and optimum learning conditions are the main concepts to adapt to the new constructions.

Rakafot School

Rakafot School. Photo credit: Amit Haas

Rakafot School

The school consists of three buildings — or wings — each with two floors connected by a liner covered route. Eighteen classrooms are divided into areas for technology and science, library, and administration area. The outdoors is also part of the “learning areas”. Although the designers look at it as a complementing space for the classroom area, they wanted it to be as close to nature as possible, flexible, with movement, and with a lot of forms and color. They see it as a “refuge” from the classroom, a place to observe, study, and learn.

Related Articles: 

Rakafot School

Rakafot School. Photo credit: Amit Haas

Establishing a Connection Between the Interior and Exterior

The plan for the project has a rectangle shape, and the buildings were placed to establish an immediate connection between interior and exterior, using courtyards, a patio, and a green roof to emphasize this connection.

The buildings are connected with two bridges on each side of the main route, creating a continuous movement among the buildings and a green roof. The green roof is directly accessible from the first floor as an integral part of the building’s flow, providing great isolation while preventing refraction of sunlight. The designers call it a “visually interesting” learning space. It also offers the students the inspiration to maintain the environment, because they care for the plantings of herbs and spices in the roof garden on a daily basis.

Rakafot School

Rakafot School. Photo credit: Amit Haas

Making Good Use of Natural Light

The buildings have been designed with large openings so the natural illumination penetrates on an important part of the indoor areas, bringing “nature” into the building.

The central spine connects the entrance to the structures built around it; this is the focal point of the project, an outdoor covered space that lets the children interact with nature, forms, and color. Because of its dimensions and variable areas, this pedestrian route connects the school’s back yard, sport hall, and playing area. Single trees were planted and integrated throughout the school, becoming important characters in every space.

Rakafot School

Rakafot School. Photo credit: Amit Haas

The Adventure Path

The designers also created the “adventure path” — a narrow yard area much more interesting and intriguing than a wider central pathway. It is made of asphalt, begins in the parking lot, and passes through grassy hills and vegetation. The designers consider the pathway an extremely meaningful play environment that facilitates movement and challenges the imagination.

Importance of Water

The architects designed “ponds” filled up with water and a diversity of flora and fauna – such as frogs — that help to clean the zone when mosquitoes show up. This area is used as an opportunity for the students to observe and learn about the variety of life forms.

In this project, water is not just a decorative element; the pond collects runoff water after the abundant first rains at the beginning of the school year, to be used later for irrigation and gardening. This is a great example of how the designers combined the principles of green construction. They also designed areas where the rainwater infiltrates the soil, and shaded areas with pergolas and local water-efficient plants. They designed some “micro-habitats” to restore local flora and fauna: For example, the butterfly garden in the main entrance, where they planted striking species of plants, is a welcoming habitat for the local butterflies.

Rakafot School

Rakafot School. Photo credit: Amit Haas

Rakafot School

Rakafot School. Photo credit: Amit Haas

The Creations of Learning Spaces

The school is formed by “learning spaces” that are meant to be used in informal gatherings, creating a unique interaction between students and teachers. The architects were very clear in their position: They designed not only a natural environment between outdoors and indoors, but they also gave the school an identity that reflects the value of traditions, culture, and the new vision of the community to encourage the sustainable design and forming learning scenarios, so the kids grow with the sense of taking care and, as the architects say, “redesign” the environment.

Rakafot School

Rakafot School. Photo credit: Amit Haas

Sense, Observe, Discover

All the outdoor spaces were designed so that students could sense, observe, discover, and learn about the environment, facilitating the creation of a rich and changing ecosystem. Every area has unique characteristics that are meant to host different age groups and diverse activities that encourage the students to experiment while playing in the outdoors.

Rakafot School

Rakafot School. Photo credit: Amit Haas

Full Project Credits for Rakafot School

Project: Rakafot School
Architects:
Knafo Klimor Architects
Landscape Architects: BO – Landscape Architects
Structural Engineer: Remix – Consultants, Planning & Engineering
Electrical Engineer: Tel – Electric Engineering
Green Construction/Service Engineer: Advanced Energy Systems
Water & Drainage: S. Agnon and Partners
Safety Consultant: Naftaly Ronen Architects
Roads Design & Planning: Zvika Nave
Development Contractor: Hisham Khmeisi, Hisham Group
Project Management & Supervision: Nativ Engineering & Management Ltd.
Location: Kiryat Bialik, Israel
Area: 2,700 m²
Year: 2015

Recommended Reading:

Article by Tahío Avila

Return to Homepage

Quarry Garden in Shanghai Botanical Garden, by THUPDI and Tsinghua University, Shanghai, China. When reclaiming a quarry, many landscape architects typically return the site as close to its original context as possible -- or at least downplay its industrial past. That is exactly the opposite of what THUPDI and Tsinghua…
Offenbacher Hafen, Atelier Dreiseitl, Frankfurt, Germany. For the past two decades, sustainability and creating ecological cities have become the buzz words dominating discussions on nature in the city. But these countless discussions and debates on the matter are often accompanied by a shadow of skepticism in regard to their actual…
avatar

LAN

Landscape Architects Network is here to help you get involved, stay connected and inspire you to love your outdoor environment.
avatar